Jak na digitalizaci?

autor: Petra Jiřinská | publikováno: 27. 08. 2022 | kategorie: Digitalizace vzpomínek


V tomto článku si budeme povídat především o převodu papírových fotek do digitální podoby.

A jak to můžeme udělat?

Jsou na to v podstatě dvě možnosti. Jednou je skenování a druhou je přefocení. Nejčastějším způsobem digitalizace je právě skenování. Kvalitní skenery mají tu výhodu, že dovedou zdigitalizovat i negativy a diapozitivy. To je výhodné v tom, že obvykle bývají méně poškozené než samotné papírové fotografie.

Skenování

Nejčastějším způsobem digitalizace je právě skenování. Kvalitní skenery mají tu výhodu, že dovedou zdigitalizovat i negativy a diapozitivy. Nese to tu velkou výhodu, že obvykle bývají méně poškozené než samotné papírové fotografie.

Podstatné je, abyste použili kvalitní skener, nikoliv takovou tu kancelářskou multifunkci, kde máte v jednom přístroji jak skener, tak tiskárnu, tak i kopírku. Zkrátka aby skener umožňoval vysokou kvalitu převodu obrazového materiálu. Chápu, že málo kdo máte doma takhle kvalitní skener – právě proto je lepší nechat si archív zdigitalizovat u odborníků.

Protože pak už napořád budete mít vysoce kvalitní archív rodinných fotek, ze kterého pak můžete vytvářet spoustu dalších zajímavých věcí, dárků, jako třeba velké tištěné kalendáře nebo jsou z toho pak krásné tištěné reprodukce do vaší budoucí foto kroniky. Nebo si dokonce můžete nechat vytisknout obraz na zeď.

Zkrátka takovouto kvalitu vám klasické multifunkční zařízení neposkytne. Teď si ukážeme ten obrovský rozdíl mezi naskenování fotografie na skeneru z multifunkčního zařízení anebo právě na kvalitním skeneru:

vlevo: multifunkce | vpravo: kvalitní skener

A sami vidíte, kolik důležitých detailů na reprodukci chybí. To se právě zásadním způsobem projeví při tisku. Rozdíl uvidíte i při běžném prohlížení na velkém monitoru. Jednoduše řečeno — investice do kvalitní digitalizace se vám vyplatí.

Jsou však situace, kdy vám sebekvalitnější skener nepomůže. A to tehdy, pokud je obrazová příloha příliš veliká nebo pokud je třeba podlepená na tuhém kartónu — jak se to dříve často u ateliérových fotek dělávalo. Tyto fotky podlepené kartonem bývají často prohnuté a to není snadné takovou fotku dobře zdigitalizovat. Proto v obou těchto případech doporučuji svěřit digitalizaci do rukou odborníků.

Přefocení

Může se stát případ, kdy budete u někoho na návštěvě a objevíte tam fotku, kterou byste také rádi ve svém rodinném archívu měli. Jenže z nějakého důvodu vám ji dotyčný nechce půjčit — přece jen je to součást rodinného stříbra, takže samozřejmě ne každý je nadšen, když má toto pustit z ruky. V takovémto případě je samozřejmě lepší než nic, tak si připravit mobil a fotku si vyfotit takto.

Projděte si návod

Jak kvalitně přefotit papírovou fotku mobilem:

  • co
  • k
  • kd

I v případě, že bude vhodnější váš foto archív přefotit, doproučuji se obrátit na produktového fotografa. Přece jen má kvalitní fotoaparát a objektiv, který dovede z papírové fotky vytáhnout sebemenší detail. Ateliérová světla zaručí, že se zdigitalizovaná fotka nebude nikde lesknout.

Fotograf si dovede poradit i s prohlou předlohou, aby výsledná fotografie zůstala na všech místech ostrá stejně, jako je originál.


Další článek

Dopřejte starým fotkám živost

Co se zdigitalizovanými fotkami, které mají spoustu neduhů jako špatný kontrast, spoustu škrábanců a nečistot, atd.?