Ať vaše rodinná historie neskončí v plamenech

autor: Petra Jiřinská | publikováno: 17. 09. 2021 | kategorie: Minulost do současnosti


Odmala mě udivovalo, když jsem vídala různě poházené rodinné fotky u popelnic (anebo při pálení čarodejnic), které tam vyhodili potomci člověka, který daný rok v naší vesnici zemřel. Vždycky bylo pro mě nepochopitelné, jak se někdo může dobrovolně zbavit obrazové historie své rodiny.

Rozhodující moment

Potom, zhruba před 20 lety, zemřel fotograf naší obce a zjistilo se, že zmizela jeho pozůstalost s obecní tématikou. Takže z celého archívu, který spravoval dobrých 40 let, nezůstalo vůbec nic.

Mně bylo jasné, že pokud se do rekonstrukce obecního archívu nepustím hned, tak už se z něj nic nezachrání. Tak jsem při své introvertnosti sebrala odvahu, obešla jsem starousedlíky v naší obci a požádala jsem je, zda by mě nechali nahlédnout do svých rodinných fotoarchívů a vybrali jsme společně fotky s obecní tématikou k naskenování.

Tam jsem viděla, že rodinné fotoarchívy vypadají velice podobně. Zkrátka fotky poházené bez ladu a skladu po krabicích, v lepším případě v takových těch starých fotoalbech, kde chyběly popisy, natož jakékoliv zachycené vzpomínky.

Prohlížení takového fotoarchívu mělo pro prohlížejícího smysl pouze tehdy, pokud měl u sebe pamětníka, který mu popíše:

  • co se na fotkách děje
  • k čemu se vážou
  • kdo na nich je

Samozřejmě s odchodem takového člověka z tohoto světa se ztrácí hodnota celého foto archívu.

Projekce dobových fotek

Takovýmto způsobem jsem vybrala přes 1500 originálních záběrů o naší obci s nejrůznějšími tématy. To už stálo za to uspořádat projekci dobových fotografií vsi a nakombinovat se čtením z kroniky.

Očekávala jsem, že nás tam bude sedět tak 10 nadšenců a jaké bylo překvapení, že klubovna byla narvaná až ke dveřím. Byla tam spousta:

  • starousedlíků v letech, kteří už přes 10 let nevystrčili nos z domu, ale tahle akce jim stála za to nechat se tam dovézt na kolečkových křeslech
  • náctiletí, kteří si vyposlechli celou projekci s povídáním
  • nově přistěhované rodiny, které se chtěly seznámit s novým prostředím

Takovéhle projekce jsme uspořádaly 3 a pokaždé bylo plno.

Po projekcích mě začali oslovovat lidi, že je zaujala určitá fotka a začali mi vyprávět příběh, že se to týkalo jich samých, když byli malí nebo jejich rodičů či sourozenců, kteří už tu dávno nejsou. Nebo sami přinesli fotky k tématu, které doma našli. Přicházeli za mnou i náctiletí, kteří doma posbírali fotky a k nim i příběhy, které se doma dozvěděli.

Není tedy pravda, že by mladí byli lhostejní k historii vlastní rodiny – naopak, pokud jim někdo předá informace v přehledné formě, tak je to velmi zajímá.

Tajemství v šuplíku

Jednou, když jsme vyklízeli místnost po naší prababičce, tak jsme ve stole objevili šuplík, o kterém jsme netušili, že tam je. Když jsme ho otevřeli, byl plný fotek. Ani babička nedokázala rozeznat víc jak desetinu jeho obsahu.

Zbylo nám tam kolem 100 fotek, u kterých jsme sice věděli, že se nějak týkají naší rodiny, ale nedovedli jsme tam nic identifikovat – ani lidi, ani místo. Když jsem si tu hromadu fotek prohlížela, tak jsem cítila velkou lítost, že se nemáme koho zeptat a jak fotky rozklíčovat a tím pádem celý tento materiál ztratil hodnotu. V tu chvíli jsem dovedla pochopit lidi, kteří se rozhodli takové fotky vyhodit.

Z těchto zkušeností pro mě plyne závěr, že není pravda, že by mladé generace neměly zájem o historii rodiny.

Jde o to, že my i naši předci jim přenecháváme neidentifikovatelný chaos, ze kterého bez naší pomoci nejsou schopni nic vyčíst.

Až tu nebudou nejstarší generace a jednou tu nebudeme ani my, tak potom, pokud ve fotkách neuděláme pořádek, tak historie naší rodiny skončí v plamenech nebo na skládce.

Záleží jen na vás,

zda historie vaší rodiny skončí na skládce nebo na čestném místě v knihovně.